Książka kucharska hrabstwa kłodzkiego

Stylizowana na starodruk publikacja opiera się na książce Asu schmeckt’s derhääme (Smacznie, jak niegdyś), do której przepisy zebrała Elfriede Rathmann. Do umożliwienia wydania jej w języku polskim Pani Rathmann, jeszcze za swego życia, upoważniła księdza Franza Junga, ostatniego wielkiego dziekana kłodzkiego.

Poprzez tą książkę pragniemy sprawić, aby potrawy z dawnego hrabstwa kłodzkiego nie popadły w zapomnienie, a nowe pokolenia mogły je wypróbować i poczuć ich smak.

Unikalny zbiór przepisów kulinarnych wstępem poprzedziła Krystyna Oniszczuk-Awiżeń. W książce znalazły się również związane z tematyką publikacji wiersze i teksty w niemal zapomnianej gwarze kłodzkiej, przytaczane tutaj w oryginale i tłumaczeniu na język polski. Całość uzupełniają scenki rodzajowe z pierwszej połowy XX wieku, autorstwa malarza i grafika Josepha A. Pausewanga.

Rok wydania 2023
ISBN 978-83-964125-6-0
Ilość stron: 208
Oprawa twarda
Format 13 x 20 cm